MATKARAPORTTI LITOMYSLISTÄ (same page in English)

Minulla oli ilo ja kunnia vierailla 11.-14.12.2012 Litomyslissä Tsekin tasavallassa koulussa nimeltä Higher Professional School of Education and Teachers’ Training School. Saimme Comenius-apurahan tätä vierailua varten ja vierailun tarkoitus oli valmistella Comenius-projektia, jota olemme suunnitelleet jo pitkään yhdessä unkarilaisen ystävyyskoulumme Baktay Ervin Gimnáziumin kanssa. Unkarista piti tulla samalle vierailulle opettajan, mutta hän oli estynyt viime tipassa ja siksi olimme yhteydessä unkarilaiseen kouluun neuvottelujen aikana Skypen avulla.

Vierailuni tarkoitus toteutui hyvin. Saimme valmiiksi suunnitelman projektin varsinaisesta sisällöstä ja aikataulusta: Ideana on järjestää kussakin maassa viikon mittainen leirikoulu, jonka aikana opiskelijat ja opettajat yhteistyössä kunkin paikkakunnan ammattitaiteilijan tai taideyhteisön kanssa tuottavat ekologisesti kestävällä tavalla joko luonnonmateriaaleista tai kierrätysmateriaaleista taideteoksen koulun ympäristöön. Tavoitteena on paitsi taidekasvatus, myös herättää opiskelijoissa ajatuksia kestävästä elämäntavasta ekologisista periaatteista. Lopulta taideteos palaa luontoon niin kuin kaikki maailmassa, myös me ihmiset. Leirikoulujen välillä opiskelijat pitävät yhteyttä internetin välityksellä suunnittelevat leirien ohjelmat yhdessä.

Koulurakennus

Projektin tavoitteena on myös kehittää Iin lukiota kansainvälisen taiten lukiona. Yritämme etsiä uusia työtapoja opettaa taiteen avulla muitakin oppiaineita kuin perinteisiä taideaineita, esim. matematiikkaa tai historiaa, mutta myös toisin päin: miksei matematiikka tai vaikkapa kemiaa voisi tuoda taiteen opetukseen? Opiskelijat voisivat saada uutta motivaatiota opiskelunsa uusista työtavoista ja oppiaineiden rajoja rikkovasta tavasta opiskella.

Litomysl on viehättävä pikkukaupunki noin 160 km Prahasta kaakkoon. Kaupungissa on paljon jopa renessanssiajalta säilyneitä rakennuksia ja sen keskusaukio muistuttaa arkkitehtuuriltaan etäisesti Venetsian toriaukioita. Kaupungissa on noin 10 000 asukasta, mutta varsinkin kesäisin turisteja on paljon. Litomyslissä on useita museoita ja gallerioita ja vanha linna, joka on UNESCO:n maailmaperintökohteiden listalla. Litomysl on Bedrich Smetanan syntymäkaupunki ja siellä on joka kesä suuri Smetana-festivaali ja pitkin vuotta Smetanaan ja hänen musiikkiinsa liittyviä tapahtumia. Linnaa restauroidaan parhaillaan. Kaupungissa tuntui vallitsevan siellä syntyneiden ja eläneiden taiteilijoiden, mm. kirjailijoiden, kuvataiteilijoiden muistoa kunnioittava henki. Kaupunki yllätti siisteydellään ja ihmiset yllättivät ystävällisyydellään. Minua kuljetettiin museosta toiseen ja näyttelystä toiseen, näistä saa tarkempia tietoja lukion käytävän seinälle kasaamastani pienestä näyttelystä.

Koulu, jossa vierailin, on hyvin kuvataide- ja musiikkipainotteinen. Yliopistoihin ja korkeakouluihin valmistavan yleislinjan lisäksi koulussa voi opiskella lastentarhanopettajaksi ja vapaa-ajan ohjaajaksi eri painotuksin. Koulussa on noin tuhat opiskelijaa, joista suurin osa tulee muualta Tsekin tasavallasta opiskelemaan juuri tähän kouluun sen houkuttelevuuden takia. Koululla on oma, vasta laajennettu ja peruskorjattu asuntola, jossa pääosa opiskelijoista asuu. Koululla on kansainvälisesti kuuluisa kuoro ja esim. jokaisessa koulun luokassa on piano ja jokaisella ylempien luokkien opiskelijalla jokin instrumentti, joko oma tai koulun, jota hän harjoittelee soittamaan.

Litomyslin keskusta

Tulin viikon aikana todella hyvin toimeen paikallisten opettajien ja opiskelijoiden kanssa. Pidin muun ohjelman lisäksi kaikkiaan neljä oppituntia, joilla kerroin Suomesta ja Iistä ja tulevasta projektista opiskelijoita kiinnostavia asioita. Vastaanotto oli ystävällinen ja neuvotteluissa vallitsi innostunut ilmapiiri. Päätimme yhdessä tehdä parhaamme, jotta saisimme Comenius-rahoituksen tulevalle projektillemme. Rahoitushakemus pitää jättää helmikuussa 2013 ja päätöksen rahoituksesta saamme maalis-huhtikuussa. Ensimmäinen leirikoulu olisi suunnitelman mukaan Litomyslissä syys-lokakuussa 2013, seuraava huhtikuussa 2014 Dunaharsztissa ja viimeinen leirikoulu Iissä syyskuussa 2014.

Teijo Liedes

Linkkejä:

www.litomysl.cz

Näytä suurempi kartta

Kuvagalleria Tsekistä

Galleria sisältää muutamia valokuvia tsekkiläisen Comenius-kumppanikoulumme tämän kevään taidenäyttelystä, joka on koottu opiskelijoiden lopputöistä.

Klikkaamalla kuvaa näet ne isompina.

www.vospspgs.cz