Visit in Ii 2013

Unkarilaisten vieraiden pitämä powerpoint-esitys edellisen vuoden vierailusta.

Rantapohjan tekemä juttu "Ystävyyden muuri"

Lumiveistelyä unkarilaisten vieraiden kanssa 21.2.2013 (Päivi Niirasen kirjoittama blogi)

Eilinen suunnitteluaamupäivä ja sitä seurannut muotin rakentaminen ja lumen tallaaminen huipentui tänään veistosseinän rakentamiseen.  Eilen oli myös koneapua, mutta aamulla lapioitiin tukilunta pois ihan lihasvoimin. Mukavasti kroppa lämpeni talttojen ja erilaisten kaapimien käyttöön.

Ensin hahmoteltiin kuva hiilellä. Paperimalli oli pelkistynyt massamalliin ja edelleen turhia koukeroita ja pienimpiä näperryksiä väheni kuin huomaamatta. Aiheena oli ystävyys ja työ olisikin ollut liian iso urakka tehdä vähemmällä väellä. Kaikki osallistuivat kaikkeen ja välillä neuvoteltiin, katseltiin kauempaa ja kysyttiin opettajalta neuvoa. Kolmiulotteisuus oli kiehtovaa. Alussa mietti vain kuvaa mutta lopussa erilaisia syvyyksiä ja pintarakenteita: viivoitanko, rei’itänkö vai käytänkö lumen omia epäsäännöllisyyksiä?

Ystävyysteema kantoi hyvin koko prosessia. Välillä tehtiin kompromisseja. Kaikki saivat kuvaan kuitenkin omia lempikohtia ja –pintoja. Meidän ryhmällä (Salla, Vivien ja minä) oli kolme ihan erilaista tulkintaa aiheesta, mutta taitava ope (Heidi Simppala) auttoi kytkemään ne luontevasti yhteen. Ystävyyden elementit lämpö, pehmeys, särmät ja tänään myös kansainvälisyys näkyivät reliefissä. Meidän työn kanssa, saman seinän oikeassa reunassa, oli muumi ja hiiri eli kummankin maan maskottihahmot käsikädessä. Oppilaat halusivat , että on sekä aikuista (vakavaa) ystävyyttä, että lapsenomaista (harmitonta) kaveerausta.

Lopussa vielä tutkittiin työn reuna-aluetta ja neuvoteltiin rajapinnasta naapureiden kanssa. Otettiin vähän heiltä aaltopintaa ja annettiin kukka meiltä. Nyt kuvat yhdistyivät kivasti. Vielä loppusiivous. Kolmisen tuntia hurahti hetkessä, kun oli niin mukavaa!

Kuvat: Markku Välitalo

Opintoretki Kemiin ja Tornioon

Tiistaiaamuna pikkubussi starttasi koulun pihasta ja joukko innokkaita opiskelijoita oli valmiina matkaan. Unkarilaisten vieraiden, heidän isäntiensä ja emäntiensä lisäksi mukana olivat koulumme vaihto-oppilas, opettajat Susanna ja Jukka, sekä muutama muu kansainvälisyyskurssille osaa ottava opiskelija.

Aamuväsymys katosi nopeasti iloisen puheensorinan alkaessa, ja niin matka sujuikin rattoisasti. Saavuimme Tornion kaupungintalolle, missä meille pidettiin kahvittelun lomassa esitelmä Tornion kaupungista, Tornion ja Haaparannan välisestä yhteistyöstä sekä samalla tutustuttiin suomalaiseen koulujärjestelmään, joka sai kehuja erityisesti vierailtamme. Jatkoimme matkaa kävellen Aineen taidemuseoon, jossa niin ikään saimme kattavan esittelyn museon näyttelyistä. Seuraavaksi suuntasimme kauppakeskus Rajalle. Parin tunnin shoppailun jälkeen oli ruokailun aika, jonka jälkeen suuntasimme vielä ruotsin puolelle tekemään karkkiostoksia.

Matka jatkui kohti Kemiä. Kemin keskustassa ihailimme lumiveistoskisojen antia. Lumilinnan teemana tänä vuonna oli fantasia. Tarpeeksi kuvia räpsittyämme ja linnan läpikotaisin kierrettyämme pääsimme piha-alueella kokeilemaan jäistä mäenlaskua. Ulkona riehakoinnin jälkeen lämmittelimme kahviossa tovin, jonka jälkeen oli jo aika jatkaa matkaa kohti kotia.