Ystävyyskoulu

Iin kunnan kouluilla (Valtarin koulu, Iin lukio) on ollut vuodesta 1994  ystävyyskoulu Venäjällä Kronstadtissa. Kronstadt sijaitsee Pietarin edustalla, Kotlinin saarella, jonka Pietari Suuri valtasi Ruotsilta 1703. Kronstadtin portti on ollut 290 vuoden ajan tärkeä satama ja sotilaallinen tukikohta. Pietari Suuri rakennutti arkkitehtuuriltaan ainutlaatuisia rakennuksia, jotka 300 vuoden jälkeen muistuttavat 1700-luvun Venäjän mahtavasta arkkitehtuurista ja rakennustaiteesta.

Näytä suurempi kartta

Vuodesta 1994 alkaen vierailtiin puolin ja toisin ja toteutettiin erilaisia teemoja matkoihin liittyen, oli  erilaisia esiintymisiä (kuoro, tanssiryhmä, bändi, peliporukoita),  tutustumista tavalliseen koulutyöhön ja normaalia opiskelua. Kokeilimme myös opettajavaihtoa vierailujen yhteydessä englanninkielen, kuvaamataidon, tietotekniikan, suomen kielen, venäjän kielen sekä kotitalouden opetuksessa. Koulupäivien jälkeen on ohjelmassa aina ollut runsaasti vapaa-ajan toimintaa, diskoja, tutustumista lähiympäristöön ja puuhastelua perheiden kanssa, joiden luo on majoituttu. Mielestämme perhemajoitus toimii opiskelijavaihdossa erinomaisesti, perehtyminen toiseen kulttuuriin tulee syvemmäksi ja henkilökohtaisemmaksi kuin mahdollisessa joukkomajoituksessa.

Keväällä 2003 venäläinen ystävyyskoulumme No 614  yhdistettiin säästösyistä toiseen kouluun ja silloin me saimme uudeksi ystävyyskouluksemme koulun No 425, joka on nimetty koulun kuuluisan entisen oppilaan fysiikan nobelisti Pyotr Kapitsan mukaan (http://nobelprize.org/physics/laureates/1978/kapitsa-bio.html).  Koulu on yksi alueen vanhimmista kouluista ja vietti juuri 130 -vuotisjuhliaan.