Om vår norska vänskola Møglestu videregående skole

(videregående skole=gymnasium)

www.moglestu.vgs.no

I maj 2000, under några mycket varma vårdagar, besökte Toril Sjursen och Oddvar Glidje från Møglestu videregående skole i Lillesand vårt gymnasium. Det här var den första personliga kontakten mellan skolorna.

Lillesand (cirka 8000 invånare) ligger vid kusten nära staden Kristiansand (ca 70 000 invånare) i södra Norge. På sommaren är Lillesand en mycket livlig turistort.

Møglestu videregående skole har ca 500 elever och 70 lärare. Skolan erbjuder sina elever sex olika linjer: allmän, ekonomisk och administrativ linje, idrottslinje, formgivningslinje, hotell- och näringsämneslinje, hälso- och sociallinje samt träslöjdslinje.

Utrymmena både för elever och lärare är ljusa och rymliga. Här är skolans bibliotek med sina datorer.

En bred korridor med stora krukväxter

Det första besöket på Møglestu skole: två lärare från Haukipudas yrkesläroanstalt och två från Ii gymnasium vistades på skolan i mitten av oktober 2000. Här pågår som bäst ett möte med skolans ledning i lärarrummet. Man diskuterade olika samarbetsformer, bl a idén om ett lägerskoleprojekt då en grupp elever och lärare turvis skulle tillbringa en vecka i vartdera landet.

Första årets studerande på Møglestu skole