Kielisalkku osana opintomatkaa

Iin lukion ranskan opiskelijat tekivät 10.-17.5. 2004 kulttuuri- ja opintomatkan Etelä-Ranskaan Carcassonnen kaupunkiin.

Lukiomme on ollut mukana kolmivuotisessa (ELP) Eurooppalaisessa Kielisalkkuhankkeessa ja lukuvuonna 2003-2004 päätettiin kokeilla salkkutyön soveltuvuutta opintomatkaan. Opetushallitus tuki hanketta rahallisesti 8500 eurolla.

Talvella koulussa perehdyttiin ranskan opintojen ohella Carcassonnen alueen kulttuuriin ja historiaan, onhan linnoitus la Cité Médiévale yksi UNESCON maailman perintökohteista.Muita kohteita olivat viininviljelyyn ja juustonvalmistukseen perehtyminen Carcassonnen alueella. Ryhmä otti yhteyttä paikallisiin viininviljelijöihin ja juustolaan ja ryhmäläiset tekivät oman salkkutyönsä em. aiheista. Tarkoituksena oli tutustua kulttuuriin sekä testata käytännössä omaa puhevalmiutta esim. haastattelemalla paikallisia ihmisiä.

Opiskelijat oli jaettu kolmeen ryhmään: yksi ryhmä keräsi tietoa ja esitteli paikan päällä muulle ryhmälle La Cité Médiévalen sekä kertoi alueen historiasta. Toinen ryhmä tutki juuston valmistukseen ja käyttöön liittyvää aineistoa ja haastatteli paikallista juustolan työntekijää ja omistajaa, kolmas ryhmä teki vastaavanlaisen työn Ventaillolen viinitilasta, joka sijaitsee Carcassonnen lähistöllä.

Matkakohteeksi valittiin Carcassonnen alue, koska koulun entisen oppilaan kautta oli mahdollisuus saada suoria kontakteja alueen viini- ja juustoalan yrittäjiin. Myös alueen historia kiinnosti ryhmää. Matkan jälkeen oppilaat kokoavat aineistonsa ja liittävät matkan aikana tekemänsä osan talvella aloittamaansa salkkutyöhön, joka omalta osaltaan on arvokkaana lisänä lukiosta lähdettäessä.

Matka kesti viikon ja ohjelma oli suunniteltu siten, että jokainen sai käyttää ranskan taitoaan eri tilanteissa ja joutui toimimaan myös yksin. Palaute oli erittäin myönteistä, kaikki olivat tyytyväisiä selviytymiseensä ja uskalsivat rohkeasti käyttää kielitaitoaan. Vaikka kyse oli lyhyen kielen opiskelijoista, he selviytyivät hyvin heille annetuista tehtävistä ja tilanteista.

Viikko-ohjelma oli laadittu siten että päivää kohti oli yksi yhteinen tutustumiskohde, josta jokainen matkalle osallistuja teki raportin. Muun ajan ryhmäläiset saivat käyttää heitä kiinnostaviin kohteisiin. Viikon lopulla sokerina pohjalla oli matka Välimeren rannalle. Ryhmä meni junalla Narbonnen kaupunkiin ja sieltä edelleen uimarannalle. Koska oppilaat olivat selviytyneet hyvin viikon aikana heille osoitetuista tehtävistä, matka uimarannalle oli sopiva palkinto, varsinkin kun aurinko helli matkalaisia.

Viikko kului kuin siivillä ja sekä opettaja että oppilaat olivat yhtä mieltä siitä, että kielisalkkutyöskentely soveltuu erinomaisesti osaksi opintomatkaa. Opintomatka sisältyi hyvin myös koulukurssien aihepiireihin, joita olivat mielikuvat suomalaisista ranskalaisin silmin, suomalaisten mielikuvat ranskalaisista, ruokakulttuuri ja historia ja lopuksi omat kokemukset ennakkokäsitysten paikkansapitävyydestä.

Matkakertomus

Monen pitkän lentotunnin jälkeen junamme lähestyi viimein maanantaina iltapäivällä Carcassonnen kaupunkia. Lämmin ilma oli meitä vastassa ja aurinkokin pilkisteli pilvien takaa. Kaupunki oli suurempi ja kauniimpi, kuin olimme kuvitelleet. Hotellissa meidät otettiin vastaan ystävällisesti.

Tiistaina hyvien yöunien ja oivallisen aamiaisen jälkeen suuntasimme yhdessä turistitoimistolle, josta sitten hajaannuimme pienissä ryhmissä tekemään tuttavuutta kaupungin kanssa.

Keskiviikko, torstai ja perjantai
kuluivat projektin ohjelman tiimoilla.
Keskiviikkona, ainoana sadepäivänä,
perehdyimme juustoihin ja niiden
valmistukseen. Torstaina vierailimme
Carcassonnen valtavassa keskiaikaisessa
linnassa, jossa historian valinneet oppilaat
selittivät alueen historiaa meille muille.

Perjantaiksi Hanna Kärkkäinen
oli sopinut vierailun paikalliselle
luomu-viinitilalle, jonka isäntä
kertoi meille viinin viljelyksestä
ja valmistuksesta. Meille esiteltiin
tilan hienoja viinejä - vin du pays,
AOC - ja meille kerrottiin, mitä
tarkoittaa väri, valuma, tuoksu.
Lauantai pyhitettiin auringolle
ja suolalle, Välimerelle. Pääsimme
pienten mutkien jälkeen junalla
Narbonneen, josta jatkoimme
taksilla rannalle. Aurinko paistoi
täydeltä terältä, ja vesikin oli
ihan uimalämpöistä. Jäi vain suolan
maku suuhun, ja vähän muuallekin.
Rannalta emme olisi halunneet
lähteä, mutta viimeinen bussi
ei odota palaneitakaan suomalaisia.

Sunnuntai vietettiin haikeissa
lähtötunnelmissa linnoituksessa,
paikallisilla festivaaleilla, nauttien
kauniista säästä ja leppoisasta
tunnelmasta.

Pakattava kuitenkin oli, ja
maanantaina suuntasimme
Alppien yli kohti kotoista Suomea.